Finn ovi

egy óvodai dolgozó szemszögéből

Mennyi az annyi? Fizetés, munkaidő

2020. június 25. 21:20 - kicsipm

Lássunk most ismét egy kicsit szárazabb témát, összegek és számok, brrr. A munkában szoktuk mondani, hogy nem ebből a fizetésből fogunk meggazdagodni. Ékes finnséggel paska palkka (vagyis szar fizetés, amit kapunk, NYILVÁN itten viszonylatban.) Az s-t minden esetben sz-nek ejti a finn, és itt a nyomaték kedvéért meg is lehet nyomni, passszka :D

A piszkos anyagiak tehát: a 2 magánóvodában ahol dolgoztam egyaránt 1564 euro-t kaptam kézhez minden hónapban. Finnországban nincs olyan, hogy minimálbér, de egy 2016-os cikk szerint az akkori legalacsonyabb fizetés a havi 1519 € volt (teherautó sofőr), azaz 8,16 euro/óra. Ehhez hozzátenném, hogy tanulóként kaptam munkanélkülit és lakhatási támogatást is, ezek összege havonta kicsit több mint 1000 € volt. Frissebb cikkekben a 8,5-8,77 euro-s órabért jelölik meg legalacsonyabb órabérnek, tehát elmondhatjuk, hogy a magánovikban kapott fizu jó eséllyel indul az (ismétlésképpen) paska palkka kategóriában. (Visszaosztva, 10 euro volt az órabérem.)

A város által üzemeltetett óvodákban dolgozva ezzel szemben 1658 € érkezik a számlámra havonta. A bruttó fizetésem 2070 € egyébként. (Ezek kerekített összegek, az eurocenteket elhagytam.) Ehhez jöhet még egy amolyan „nyelvi pótlék”, ha a csoportban sok a nem finn anyanyelvű gyerek. Kerestem hosszasan, hogy a gyerekek hány százalékától és mennyi euro/hó, de nem találom. Emlékeim szerint 20-30 euro és 40% fölött.

És akkor lássuk a kiadásokat, árakat, hiszen ha van olyan olvasó, aki óvodában dolgozik Magyarországon, az a szívéhez kapott, mivel az én 1658 euro-s havi bérem forintban (ami mostanság igen gyenge az euro-hoz képest) 588 325 ft. Nem néztem utána, de úgy tippelnék, a magyar óvónők nem keresnek ennyit. A havi fix kiadás: 786 euro (albérlet, víz, fűtés, áram, net, mobilszámla, biztosítás és lakásbiztosítás együtt). 30 napos bérlet 55 €, bár erre nem mindig van szükség.

Élelmiszerek ára: kenyér (550 g toast kenyér): 1,59 € (563 ft),1 liter tej: 0,68 € (241 ft), 10 db tojás: 1,39 € (492 ft), csirkemell (530 gr): 5,49 € (1943 ft), ez szerintem irreálisan drága itt, liszt (2 kg): 1,65 € (584 ft). Én nem fogyasztok túl sok húst, ezért úgy saccolnám, olyan 250-300 euro-t költök élelmiszerre havonta. Gyerek, háziállat és autó nélkül NYILVÁN bőven elég a fizetésem és még félre is tudok tenni.

 

lolev.jpg

Nem eszek sok húst, de néha összedobok egy lólevest :)

 

A munkaidő napi 7 óra 45 perc, azaz heti 38 óra 45 perc. Szigorúan. Nincs túlóra, sőt a kollégák mondják, hogy sicc haza, majd megcsinálod holnap, vagy befejezem én. Ha a főnök megkér az más, de biztos, hogy rögtön le van tisztázva, mikor lesz rövidebb napod. Sehol sem hallottam még hivatalosan hogy mennyi az ebéd és a kávészünet, de kb. olyan 20 és 10 perc. Az óvónők munkaidejéből napi 20 % a csoport pedagógiai munkájának a megszervezésére kell hogy legyen fordítva. Ezt mindenhol úgy oldják meg, hogy amíg a gyerekek alszanak dél és 2 között, ők „terveznek”.

Ha az óvoda 6-tól van nyitva, akkor a „nyitós dolgozó” jutalma 18 perc mínusz a munkaidőből, mivel reggel 7-ig tart az éjszakai műszak, ami több pihenő időt igényel. Ezt a 18 percet illik azon a héten „elhasználni” amikor nyit a dolgozó. (Leginkább még aznap.) A műszakok "ritmusa" változó, sok helyen az „5 azonos műszak egymás után” elven működnek, ami nem hétfőtől péntekig 5 nap, hanem csütörtök, péntek, majd hétfő, kedd, szerda. De kb.ugyanannyi helyen alkalmazzák az „össze-vissza” munkarendet, ahol minden nap más időpontban kell menni. Nekem túl sok különbség nincs a két rendszer között, DE: a kedvencem a nyitó vagy legalábbis reggeles műszak, mikor „korán” végzek. (Vagyis ugyanannyit dolgozok, de mégis elsők között jövök el :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finnovi.blog.hu/api/trackback/id/tr7115943164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása