Finn ovi

egy óvodai dolgozó szemszögéből

Első lépésként

2020. június 10. 15:20 - kicsipm

Az elején szeretném leszögezni, hogy ezek a tapasztalatok egy ember, és egy szakma nézőpontjai. Tehát nem lesz teljes körű, csak amolyan mesélés, hogy nálunk ez hogyan megy. Azt is szeretném elmondani, hogy a finn óvoda (és iskolarendszer is) kissé túl van hájpolva véleményem szerint, vagy inkább úgy mondanám, nem sok értelme van a magyarhoz hasonlítani a pénzügyi források vagy a kulturális különbségek miatt. Itt is vannak kevésbé jól működő helyek és egészen kiválóak is, ahogyan az a későbbiekben kiderül majd. Elsősorban személyzet és működési szokások függvénye ez, nem csak a költségvetésé.

 

Fontos elmondani azt is, hogy a gyermekek és a gyermeknevelési trendek itt sem mások, mint máshol a világon. És bár a gyerekek egy (relatíve) jobb rendszerben nőnek fel, talán több lehetőséget is kapnak, a végeredményt senki sem fogja tudni megjósolni, nem is lehet. Pl. nem tudnám azt mondani, hogy itt minden gyerek (sokkal) boldog(abb) és kiegyensúlyozott(abb), ezek a dolgok nagyrészt a családból jönnek, és a családok itt is csak olyanok, mint bárhol a világban.

 

Pár szó rólam: 40 éves (nő) vagyok, 7 és fél éve költöztem Finnországba. Két évig mint au-pair dolgoztam egy egyedülálló anyuka és a két gyereke mellett (az első évről a blog itt olvasható). Majd megtanultam a finn nyelvet és 2 éve elvégeztem a gyerekgondozó tanfolyamot. Dolgoztam magánóvodákban is, de másfél éve már csak Tampere város óvodái között forgok. Mindezekről szó lesz bővebben is, ahogyan az óvodák működéséről, a személyzet összetételéről, és minden másról, ami az ovi kapcsán eszembe jut majd. Magyarországi óvodai tapasztalatom nincs, így megeshet, hogy olyat írok le, ami ott is ugyanúgy működik mint itt, de remélem nem lesz unalmas olvasmány. Szülőként nem tudok nyilatkozni, mivel saját gyermekem nincs egyelőre, de aki szeretne erről olvasni, itt egy Finnországban élő magyar anyuka, és egy magyar apuka bejegyzése.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finnovi.blog.hu/api/trackback/id/tr7215740230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása