Finn ovi

egy óvodai dolgozó szemszögéből

Egy nap az oviban, egy hét az oviban

2020. június 11. 08:04 - kicsipm

A napirend a finn óvodákban így fest:

6-7:30/7:45-ig (nyitási időtől függően) - gyülekezés egy adott csoportban vagy a tornateremben

8-8:30-ig - reggeli

8:30-10 óráig - szabad játék/reggeli kör, esetleg irányított foglalkozás

10-11 óráig - játék az udvaron, szabadban

11-12 óráig - ebéd

12-14 óráig - csendespihenő, alvás

14-14:30-ig - uzsonna

14:30-tól - szabad játék

15-15:30-17-ig/a zárásig (szintén óvoda függő, ki mikor zár) - játék az udvaron, szabadban.

 

Néha a napi kétszeri játék az udvaron, szabadban külön ki van emelve, de nekem az a tapasztalatom, hogy ez eléggé alap dolog mindenhol. Persze nagy ritkán eltérünk tőle, pl. ha nagyon hideg van kint (mínusz 15-20 fokban kezdünk el fintorogni), és ha úgy esik, mintha dézsából öntenék. Erről majd még lesz szó.

Az óvoda nyitva tartását alapvetően a szülők munkarendje határozza meg, alapfelállásban reggel 6-tól este 6-ig van lehetősége a gyermeknek az óvodában lennie. Dolgoztam már olyan óvodában, ahol 6-kor nyitottunk, ehhez nekem az első buszra fel is kellett szállnom. Egy olyan reggelen, mikor az éjszaka folyamán leesett 20 cm hó, de még nincs mindenhonnan eltakarítva, a munkába buszozás heves imádkozásba csap át a megállóban, hogy „lécci ne késs, lécci ne késs első busz”, mert pontosan tudom, hogy van olyan gyerek, aki 6 órakor ott áll az ovi előtt, és az ő anyukája is időre megy dolgozni. De, persze szoktak késni a buszok 1-2 percet, ami máskor nem lényeges, de ha nyitó műszakra megy az ember lánya dolgozni, akkor „Hű-ha! Mindig így kezdődik! Aztán majd jön a futás, meg a sikítás! /Jurassic Park 2/” és a buszmegállótól futhatok fel az ovi épületéhez (esetenként… még mindig 20 cm friss hóban…). Általában inkább 6:45-kor vagy 7-kor nyitnak az óvodák, ami sokkal dolgozó- és buszmenetrend barátabb.

Még egyszer sem dolgoztam olyan helyen, ahol este 6-ig lett volna nyitva az óvoda. De, ha a szülő tudja, hogy adott napon (pl. minden páros héten csütörtökön) negyed vagy fél órával később tud csak a gyermekért jönni, akkor azt természetesen jelzi, és a személyzetből a záró műszakos dolgozó minden további nélkül marad.

Viszont: kerületenként legalább egy óvoda esti és hétvégi csoportot/csoportokat is üzemeltet, az olyan szülőknek, akik több műszakban dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy reggel 5-től este 10-ig lehet ott a gyermek, hétvégén is. Láttam nyári ügyeletben, párhuzamos csoportban, ez hogyan működik, ők délután 5-kor (mikor a „rendes ovi” zár) bevonulnak estebédelni. (A finnek általában kétszer esznek meleg ételt egy nap, ebédre és estebédre, a vacsora majd még ezután jön 7 után, valami hideg, szendvics leginkább.) Aztán este 8-kor lefektetik a gyerekeket a dolgozók, és 10-ig jönnek értük a szülők.

De, vannak olyan óvodák is, amik tényleg nonstop nyitva vannak. Természetesen ezekbe a csoportokba a gyerekek alapos okkal kerülhetnek csak be, a szülő munkaadójának ki kell állítania egy igazolást arról, hogy a szülő valóban több műszakban dolgozik. (Plusz, például egyedülálló szülő és más nem tudja ellátni a gyermeket.)

 

20200610_132631_1.jpg

 A legutóbbi munkahelyem bejárata (aktuálisan a matricával, hogy emlékezz rá, hogy másfél méteres távolságot kell tartani)

A hét általános menetrendjéről csak röviden, mivel ez igen csoport, óvoda, és életkor függő. Van ahol minden hétre más, amit a nevelők kitalálnak (de persze előre elküldik, kifüggesztik a szülőknek), és van ahol nincs is heti menetrend feltétlenül (pl. 3 év alattiak csoportja).

Ahol az elmúlt egy évben dolgoztam ott mi így csináltuk (3-4 éves gyerekekkel, a délelőtt folyamán):

  • hétfő: saját játék nap, azaz minden gyerek hozhatott otthonról egy játékot. (Egyet… nos, van olyan gyerek, akin ezt át lehet ütni, van akin nem, ettől -is- szép ez a szakma :) Többnyire meg volt adva hogy milyen színű játék legyen (így is tanultuk a színeket), vagy milyen anyagból készüljön (mikor műanyagmentes hónapot tartottunk), esetleg valamilyen ünnephez kötődött (mit kaptál karácsonyra?). Eddig minden oviban ahol dolgoztam volt „játéknap”. A reggeli körön be szoktuk mutatni a játékokat egyesével és megkérdezzük, hogy pl. kitől, mikor kaptad.
  • kedd: dalok tanulása. Természetesen ez magába foglalja az éneklős játékokat és több-kevesebb ugrándozást is. Többnyire 2 csoportban, mivel úgy jobban kezelhetőek a gyerekek (pláne ha a „renitens” párokat külön csoportba tesszük). A reggeli kör helyett/annak idejében tanultuk a dalokat. (Nem kínozzuk a gyerekeket azzal, hogy több mint fél órát egy padon kelljen ülniük - ebben az életkorban! :)
  • szerda: három kisebb csoportban alkotó tevékenység, festés, rajzolás, ragasztás, vágás, sütés, vagy éppen irányított, megsegített játék (pl. társasjátékozás)
  • csütörtök: tornatermi foglalkozás vagy kirándulás
  • péntek: az egész óvoda közös éneklése a tornateremben.

Sok mindenről fogok még írni részletesebben, főleg mert ez a hely, ahol az elmúlt egy évben dolgoztam, az eddigi legmagasabb színvonalú nevelést adja, amit eddig láttam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finnovi.blog.hu/api/trackback/id/tr6015763736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása